UN CENTRE SOLIDARI

diumenge, 11 de gener del 2015

MÉS REFLEXIONS SOBRE ELS PASTORETS

Dies enrere ens feiem ressó d'un article aparegut al diari Ara sobre la vigència dels pastorets. Sembla que el tema dóna de si i avui publiquem una nova reflexió apareguda al digital Núvol.



Els Pastorets, una antigalla?

Barcelona / 25.12.2014

Els Pastorets és, segurament, una de les tradicions nadalenques més arrelades al nostre país i un dels exponents més genuïns de la cultura popular. Unes representacions que, amb els anys, han excedit l’àmbit religiós per esdevenir un signe d’identitat del poble on es representen. A més, és clar, d’una escola de teatre on han debutats molts dels actors i actrius de Catalunya. A Núvol ens hem preguntat per què any rere any mobilitzen centenars d’espectadors tot i ser considerats, per alguns, una antigalla.

El naixement dels Pastorets es remunta als drames religiosos medievals catalans. Els fidels interpretaven l’adoració dels pastors a Betlem durant la missa del Gall, costum que el Concili de Trento (1545-63) va estroncar i que va fer que les rudimentàries representacions passessin al teatre. Aquest espectacle popular s’estructura i creix amb les formes teatrals del barroc espanyol, definint molts dels personatges i la base argumental dels nostres Pastorets actuals, partint de la iconografia i els relats dels evangelis al voltant del Nadal. Quan es parla, de pastorets, doncs, no s’esmenta una determinada obra de teatre sinó que, segons explica l’expert en cultura popular Jordi Bertran en un reportatge de Vilaweb, “es fa referència a un gènere teatral que, per la seva naturalesa i origen, s’inscriu forçosament dins el cicle festiu nadalenc fins a constituir un dels elements simbòlics que el caracteritzen, amb un arrelament cabdal entre les manifestacions dramàtiques.”

La primera obra dels pastorets moderns fou Los Pastorets de Betlem, o sia, lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist, escrita per Miquel Saurina l’any 1887. Poc després, Frederic Soler, Pitarra, els incorpora a la tradició culta, amb El bressol de Jesús o en Garrofa i en Pallanga (1901). Més tard, arriba la coneguda obra de Folch i Torres (1916), seguida de L’estel de Natzaret de Ramon Pàmies i de La flor de Nadal de Francesc d’Assís Picas.

Els Pastorets té tots els ingredients del teatre. Té moments còmics, molta acció i també moments dramàtics” diu Imma Llorens, de la coordinadora de Pastorets de Catalunya. Paradoxalment, és una de les tradicions més menystingudes del país. Segurament, el caràcter eminentment voluntari dels seus protagonistes i la disparitat de representacions arreu, li han conferit la imatge d’un espectacle simplista, mancat de rigor, una antigalla fossilitzada i sense transcendència més enllà del marc de la cultura popular. “Per sort, la gent ha pres consciència que s’havien de renovar i ara podem gaudir de Pastorets ben diferents i espectaculars. A més, des de fa un parell d’anys s’han començat a representar a les escoles” explica Llorens. “També molts actors famosos, que abans callaven, han començat a presumir d’haver començat fent els pastorets” afegeix.

Aquesta, de fet, és una de les raons de l’èxit dels pastorets. “Si no fòssin moderns i estiguessin bé, com expliques que any rere any ocupin els escenaris d’arreu del país i mobilitzin centenars de participants i milers d’espectadors?” pregunta Llorens. De fet, malgrat el llenguatge un xic anacrònic dels seus textos, Els Pastorets són, segons la coordinadora, un element integrador i de cohesió, ja que representen un punt de trobada de diverses generacions. “Posar en escena uns Pastorets és un projecte comú d’un poble, una entitat o un grup que s’uneix temporalment amb aquest objectiu. Aquesta tasca comuna dóna sentit i personalitat al muntatge esdevenint un senyal d’identitat per tot el col·lectiu que els representa. Per això identifiquem en termes col·loquials els diversos Pastorets amb el nom del poble o ciutat on s’escenifiquen” expliquen els integrants de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya.

I per acabar, la gran pregunta, quins són els millors del país? Si bé és cert que alguns, com els que es representen a La Faràndula de Sabadell o els de la Sala Cabanyes de Mataró tenen més fama, Imma Llorens ho té clar: “per a cadascú els del seu poble, són els millors”. I vosaltres, amb quins us quedeu?

----------------------------------------------------------------

Nosaltres, evidentment, ens quedem amb l'Estel de Natzaret de Sarrià. l'estel més brillant de la galàxia pastorets. Però, és clar, no tothom ho veu així El passat 28 de desembre el diari Regió 7 publicava el rànking següent: 




L'espectacle per excel·lència del Nadal es representa a diferents pobles i ciutats catalanes. N'hem recollit els més destacats

29-12-2014TuentiMeneame
Els pastorets de Calaf
Els pastorets de Calaf. Ajuntament de Calaf.

REDACCIÓ Ara que ens trobem en època des festes de Nadal, i arreu de Catalunya es representen els Pastorets, l'espectacle tradicionals d'aquestes dates, us deixem un recull amb vuit propostes que mereixen ser vistes:
1.Els Pastorets o l'Esdeveniment de l'Infant Jesús de Calaf.
Moltes són les persones que tots els anys treballen per fer possible que els Pastorets de Calaf tornin a fer sentir amb la mateixa il·lusió el Nadal de 1925 quan es representaren per primer cop en la ciutat.
Les dates són des de el dia de Nadal fins a finals de gener.
Lloc: Casal de Calaf - Ctra. Llarga, 11
2.Els Pastorets de l'Ametlla de Merola
La Flor de Nadal
Els crits de Guerra retronen entre les abismes. Les profecies dels més savis s´estan realitzant i una arribada llampegant ha remogut a les bèsties, afamades de mal. Les revoltes progressen en la gatzara dels mercats, mentre aixequen castells, aquells que busquen la glòria en heròiques batalles.
Les dates són des de els últims dies de desembre fins l'última setmana de gener.
Lloc: Teatre Esplai - Plaça del Teatre, s/n - L'Ametlla de Merola
3.Els Pastorets Principals de Valls
Els Pastorets Principals de Valls són una de les tradicions del Nadal vallenc. Un espectacle adreçat a públic familiar, però pensat perquè tothom pugui gaudir. Els pastorets principals, en Garrafó i en Fredolic, amb les seves mullers, la Mariana i la Sulina, condueixen tota la història entre escenes bíbliques i d'altres de còmiques.
les dates són des de finals de desembre fins els primers dies de gener.
Lloc: Teatre Principal de Valls - C/Jaume Huguet, nº10 - Valls (Alt Camp)
4.Els Pastorets de Manresa
Els Pastorets són i han estat una tradició que ha identificat a la ciutat manresana. Actualment ja han passat a formar part del patrimoni cultural, i esdevenen una referència obligada de les festes nadalenques des de fa més de cent anys.
Les dates comencen des de finals de desembre fins a principis de gener.
Lloc: Sala Els Carlins - Sabateria, 3
5.Els Pastorets de Mataró
L'Estel de Natzaret

Els Pastorets de Mataró és un espectacle musical de gran format en el que intervenen més de tres-centes persones. És una peça única que conserva l´esperit dels inicis del S. XX però amb l'energia i el ritme que el fa vigent el S. XXI.
Les dates són des de mitjans de desembre fins a mitjans de gener.
Lloc: Sala Cabañes - La Riera, 110-120 - Mataró (Maresme)
6.Els Pastorets de Girona
Els Pastorets de Girona s'han adequat a través dels temps. Actualment composen d'un espectacle musical i familiar, amb més d'un centenar d'actors. I cada any varia l'estructura i el contingut per brindar renovats al·licients als espectadors, que es troben amb ambients nous i diferents.
Les dates són de finals de desembre fins els primers dies de gener.
Lloc: Teatre Municipal - Plaça del Vi, 1
7.Els Pastorets de la Joventut de La Faràndula – Sabadell
La Joventut de la Faràndula, presenten un any més Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. Una exhibició de gran format i dimensions, que representen de forma ininterrompuda des de 1947, convertint-se en un de les escenificacions més espectaculars de Catalunya.
Les dates són des de mitjans de desembre fins a mitjans de gener.
Lloc: Teatre Municipal La Faràndula - Alfons XIII, 38
8.Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià
L'Estel de Natzaret
L'Estel de Natzaret de Sarrià s'ha interpretat des de l'any 1907 sense interrupcions des de fa mes d'un centenar d'anys (només deixant de representar durant els tres anys de la guerra civil).
les dates de representació són des de finals de desembre fins a mitjans de gener.
Lloc: Teatre de Sarrià - Pare Miquel de Sarrià, 8 - Barcelona (Barcelonès)

Contents de ser a la llista dels top-ten!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada