UN CENTRE SOLIDARI

dilluns, 22 de setembre del 2014

EL SOBRE AMFITEATRE I LA DECORACIÓ DEL TEATRE DE SARRIÀ

L'estructura del sobre-amfiteatre es va completant


D'altra banda, la bastida instal·lada a la platea ha permès aproximar-nos a la decoració del llum del sostre i part alta de la boca de l'escenari. Són motius vegetals i florals realitzats per Pere Queraltó i Nou (1899-19667). Feia anys que no era possible de veure'ls tant de prop. 





dissabte, 20 de setembre del 2014

PRESENTACIÓ DE LA TAULA DE BARCELONA PEL DRET A DECIDIR

Barcelona ha culminat el procés de constitució de les diverses taules d'entitats pel dret a decidir amb la presentació de la Taula de Barcelona. L'acte va tenir lloc a l'Ateneu Barcelonès el passat dijous 18 de setembre.



divendres, 19 de setembre del 2014

CONSTITUCIÓ DE LA TAULA DE SARRIÀ - SANT GERVASI PEL DRET A DECIDIR




 Dimecres 17 de setembre es va constituir la Taula de Sarrià-Sant Gervasi pel dret a decidir a Casa Orlandai promoguda per les agrupacions locals d'Òmnium i l'ANC, Súmate, la Taula d'Entitats de Sarrià i l'Associació Cultural Casa Orlandai.

L'acte va ser presentat per Sergi Mateu i va incloure els parlaments de Jesús Mestre i Ricard Julià, la lectura d'un poema per Frederic  Bou i del manifest de la Taula per Isona Passola. Es va cloure amb la interpretació per l'Orfeó Sarrianenc de "Ara és l'hora", la cançó de la V de la Diada, i el cant de Els Segadors. 






DECLARACIÓ DE LA TAULA DE BARCELONA PEL DRET A DECIDIR

Barcelona, cap i casal de Catalunya, se suma al procés democràtic que reivindica el dret a decidir del poble català.

La Ciutat, en els darrers tres-cents anys ha reivindicat en repetides ocasions i de les formes més diverses la necessitat que li fos reconeguda i respectada la seva particularitat nacional dins del conjunt de Catalunya.

Així mateix, han sovintejat els intents catalans de col·laboració amb l’estat per tal d’assolir unes condicions acceptables per al seu desenvolupament nacional, social, polític, econòmic i cultural dins el conjunt de l’Estat espanyol.

Lluny d’assolir-ho, el país i la nostra Ciutat s’han trobat amb tota mena de negatives i amb unes respostes que posen en perill el normal desenvolupament individual i col·lectiu d’una societat cada cop més complexa, la seva cohesió interna així com les seves expectatives de futur.

Existeix la convicció d’una part molt important de la ciutadania que el model de la Transició dels anys setanta s’ha esgotat definitivament. A més, d’aleshores ençà s’ha incorporat a la vida col·lectiva una gran quantitat de gent, joves i nouvinguts, que ni tant sols varen participar en aquell consens polític.

Ara, responent a totes aquestes circumstàncies i necessitats, la ciutadania de Barcelona reivindica el seu dret a decidir i les associacions i institucions que signen aquesta declaració:

MANIFESTEN
  • La seva voluntat de constituir-se en Taula de Barcelona pel Dret a Decidir.
  • La seva adhesió al procés democràtic endegat pel Parlament de Catalunya en favor del Dret a Decidir.
  • Així mateix, la seva adhesió al Manifest fundacional del Pacte Nacional pel Dret a Decidir
I es COMPROMETEN
  • A promoure tota mena d’actes i iniciatives encaminades a fomentar en la ciutadania el convenciment de la necessitat democràtica d’una consulta
  • A difondre el compromís pacífic que el Dret a Decidir constitueix una expressió fonamental de l’exercici de la democràcia.
  • A concorre en un acte final en el que es faci manifestació solemne d’aquesta Declaració en confluència amb el Pacte Nacional pel Dret a Decidir.
Barcelona, juliol de 2014.








PARAULES DE RICARD JULIÀ
 
En nom de la Taula d’Entitats de Sarrià, vull manifestar l’adhesió de les entitats i grups que en formen part al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Sóm totes entitats formades per voluntaris, i per tant és important remarcar també, que estem celebrant que enguany, Barcelona ha estat declarada capital europea del voluntariat pel Centre Europeu del Voluntariat, en el marc de l’any europeu dels ciutadans 2013. Aquest fet te una especial significació ja que es la primera vegada que te lloc la concessió d’aquesta capitalitat.

Això no es un fet casual. A Barcelona, com també a la resta del País, som molt nombroses les entitats que des de fa molts anys, moltes d’elles ja entitats centenàries, estem desenvolupant la nostra activitat de manera quotidiana, hi ho fem gràcies a l’important paper que desenvolupen tots els voluntaris que hi col·laboren diàriament.

Des de fa més de 200 anys, les entitats hem tingut un paper fonamental en la promoció de la nostra cultura, la nostra llengua i les nostres tradicions, i hem contribuït com ningú a la construcció de la personalitat dels nostres ciutadans.

Per mitjà de la música, el cant, la dansa, i totes les arts escèniques, i activitats lúdiques i socials, els infants ,els joves i també les persones adultes hem après a conèixer i identificar-nos amb els elements més importants de la nostra cultura.

Comentava ja fa molts anys el mestre Manel Cubeles, “si no ens deixen parlar en català, ballarem en català” i així va consolidar-se una de les nostres entitats històriques, l’Esbart Sarrià, triada com a representant del Districte en el vídeo que sobre la capitalitat europea del voluntariat ha fet l’Ajuntament de Barcelona.

L’activitat de les nostres associacions, ha tingut també un paper fonamental en la formació de la nostra personalitat com a persones i com a ciutadans actius i compromesos amb el nostre entorn social, tenint un paper clau com un element dinamitzador i integrador de diverses generacions de ciutadans.

I també de la integració de les persones nou vingudes d’altres països o cultures, que gràcies a la seva participació en la vida associativa han après a conèixer i estimar el nou país d’acollida, ajudant a la seva plena integració entre nosaltres. Faig esment en aquest cas, del Centre Asturià de Barcelona, que ja des de fa molts anys te la seva seu i desenvolupa les seves activitats a Sarrià, i forma part de la Taula d’Entitats de Sarrià.

En aquesta mateixa línia, hem de destacar la col·laboració de moltes de les entitats que en formen part amb el Consorci de Normalització Lingüística de Catalunya i les activitats que es desenvolupen en pro de la integració de les persones immigrades.

Ha estat sempre una constant de les nostres activitats la vida a l’aire lliure, i hem d’agrair el paper de les entitats excursionistes, i als moviments i entitats del temps lliure, especialment a l’Escoltisme, el paper que han desenvolupat per ajudar a descobrir el nostre país i a la formació del joves, com a persones compromeses, creatives i solidaries, promovent especialment el sentit democràtic i la participació.

Les entitats de la Taula d’Entitats de Sarrià, apostem per treballar plegats per difondre la cultura catalana, promocionar l’esbarjo recreatiu i educatiu, formar persones, fomentar el voluntariat i el treball comunitari i en xarxa i continuar col·laborant amb les institucions i els actius culturals del País, per garantir un treball comú que ens permeti projectar un futur millor, i vestir un nou País.

La nostra base humana ens aglutina i ens dona força i per aquests motius estem a la disposició del País, una vegada més, perquè som conscients que ens cal unir esforços més que mai, i superar els moments complexes que estem vivint i en aquest moment històric, sumar-nos al procés democràtic que reivindica al Dret a decidir del poble de Catalunya.

Igual que a Sarrià, a tot Barcelona, i també arreu de Catalunya, centenars i centenars d’entitats i associacions, a vegades amb noms diversos: Centres Culturals, Centres Parroquials, Cases, Casals, Orfeons, Lluïsos, Cercles, Ateneus, Casinos, Teatres, Agrupacions, Foments, Societats, Germandats, Lires, i un llarg etc, i com no, la Taula d’Entitats de Sarrià, oferim els nostres recursos humans i d’infraestructures a la societat, per tal de poder exercir aquest dret a decidir que considerem fonamental per a construir la Catalunya del futur.

Moltes gràcies.


Ricard Julià i Capdevila
President Taula d’Entitats de Sarrià
i membre de la Junta del Centre Parroquial de Sant Vicenç de Sarrià

dijous, 4 de setembre del 2014

L'ESTADA D'UNS MONITORS DE L'ESPLAI A XILE


Aquest mes d'agost, una petita expedició de monitors de l'Esplai Sant Vicenç de Sarrià han viatjat fins a Calama (Xile) per muntar un esplai. Durant l'estada, han organitzat diverses sessions de formació amb un grup força nombrós de joves per tal de preparar-los com a futurs monitors de l'esplai. L'experiència ha estat molt enriquidora i han pogut intercanviar molts jocs, anècdotes, activitats i vivències amb els joves i infants calamenys.


A més a més, també han pogut gaudir dels magnífics indrets i paratges xilens. Tot plegat, ha estat un viatge inolvidable!



dimarts, 2 de setembre del 2014

BENVINGUTS AL MES DE SETEMBRE!

I benvinguts al Centre de Sarrià. Obrim de nou les portes!


Durant el mes d'agost, però, s'ha seguit treballant en la remodelació del Teatre: s'ha reforçat les encavallades, s'ha començat a construir el sobre amfiteatre (el galliner) i s'ha renovat part del terra de la platea, deixant-lo a punt per al nou paviment.


Vegeu el reportatge fotogràfic sencer